Полезно

Как да изберем най-подходяща камера за кола

Как да изберем най-подходяща камера за кола

Наличието на видеорегистратор в съвременния автомобил се налага поради множество причини. Записът от камерата може да предостави доказателства пред органите на реда в случай на ПТП или пред застрахователни компании.
Дори когато автомобилът е на паркинга, сензорите за удар и движение ще регистрират всичко около него, а при пътуване с камерата ще можете да запишете пътната обстановка и красивите пейзажи.
Изборът на подходяща камера за кола не е лесна задача, защото пазарът предлага стотици модели с най-различни характеристики, функции, екстри и съответно цени.

Кое е важно при избора на видеорегистратор?

Когато разглеждате различни модели камери за коли, ще забележите, че освен с основните функции, някои са снабдени и с допълнителни, което ги оскъпява. По-бюджетните имат по-ниска резолюция, а по-високият клас осигуряват някои удобства като например по-широко полезрение, GPS антена, Wi-Fi връзка и др.
Търсейки подходяща за нуждите и предпочитанията си камера, вземете под внимание критерии като:

Качество на изображението

Ако изберете камера за кола с HD сензор, ще имате детайлно изображение. Минималната резолюция трябва да бъде 720р или 1080р (Full HD). Може да изберете и модел с допълнителни възможности за качествен нощен запис, ако разполага с WDR и HDR технологии.

Функции за запис

Освен добро качество на видеото, важни са и различните функции за записването му. Добрите камери за коли записват на SD карта или в цикъл. Ако носителят за съхранение не може да се сменя, ще се налага да изтривате ненужното, за да се освободи място.
При избора на устройство, което прави автоматично записи върху по-стари кадри, ще можете да спестите и време, и усилия, защото няма да се налага изтриването им поотделно. С помощта на USB можете лесно да качите важните записи на компютър или друго устройство.
Много от записаните кадри ще са безполезни, но за да не бъдат изтрити автоматично тези от злополука например, добре е да помислите за камера с G-сензор. Той ще пуска автоматично записа, ако открие движение, и ще го продължи при удар, както и ще можете и да разгледате маркираното събитие по-късно.
Полезен в много случаи се оказва и записът на аудио.

GPS функция

Тази допълнителна функция е особено полезна не само защото помага за достигане до определено място, но и за запис, в случай че не сте шофирали вие.

Зрителен ъгъл

При повечето случаи той е между 90 и 120°, като е препоръчително да бъде 120°. За да има добър обхват на картината, някои модели предлагат и с видимост на 170°.

Честота на кадрите

Понеже камерата заснема видео, честотата на кадрите е важна. Стандартните камери заснемат 30 кадъра в секунда.

Памет
Обикновено записът става на SD карта с памет 32 GB, 64 GB и дори 120 GB.

Wi-Fi свързаност

Интернет връзката дава възможност да оперирате и с допълнителен набор от функции – освен да триете записи, да настройвате регулациите от телефона си и др.

Коя камера ще ви върши добра работа?

Ако желаете да извлечете максимална полза от видеорегистратора, изберете модел с:
● 1080р резолюция;
● автоматично стартиране;
● презаписване на старите файлове;
● интернет свързаност.
В случай че сте работодател и се нуждаете от камери за служебни автомобили или желаете допълнителен комфорт, имате достатъчно възможности за избор.